Sárga Szalag a Pórázon

Mit jelent?

Gyönyörű vasárnapi délután van és úgy döntesz, hogy elviszed a gyerekeket a szomszédos játszótérre csúszdázni egyet a parkba. Ahogy közeledtek a játszó felé, megláttok egy nagyon aranyos, cuki kutyust, aki a gazdijával felétek sétál. A gyerekeidnek felcsillan a szeme és az izgatottságtól sikoltozva elkezdenek futni a kutyus felé. Hirtelen észreveszed, hogy a kutyusnak a nyakörvére vagy a pórázára egy sárga szalag van kötve. Mit teszel? Mit jelent ez?

A válasz egyszerű. A kutya nyakörvére vagy pórázára kötött sárga szalag azt jelzi, hogy a kutyának térre van szüksége és csak óvatosan közelítsék meg. Sokszor egyéb sárga megkülönböztető jegyet is használnak: sárga sál, sárga hám, stb. Számos oka lehet annak, hogy a kutyának nagyobb térre van szüksége. Például:

  • egészségügyi problémák
  • nevelés alatt áll
  • rehabilitáció alatt áll
  • félős, ideges
  • agresszív emberekkel vagy kutyákkal szemben

Ez természetesen nem feltétlenül jelenti mindig azt, hogy a kutya harapós, de mindenképpen csak nagy óvatossággal szabad megközelítened azt a kutyát, akin sárga szalagot látsz. Ez egy remek nemzetközi kezdeményezés. Eredetileg Kanadából indult és hamar elterjedt a világban. A hivatalos facebook oldala a “The Yellow Dog Project”, a hivatalos weboldalát pedig a http://www.theyellowdogproject.com/ címen érhetitek el.

yellow dog magyar szalag sárga

A kezdeményezés célja természetesen nem az, hogy a gazdák mostantól kényelmesen hátradőljenek és azt mondják, hogy na akkor én most már nem is fogok foglalkozni a kutyám problémáival, hanem csak rákötöm a sárga szalagot és kész is vagyunk. Egy felelős gazda továbbra is aktívan foglalkozik a kutya szociális igényeivel, mert a kutyának szüksége van arra, hogy kutyák között lehessen.

Tehát a sárga szalag nem váltja ki a kutya továbbképzését és nem ad felmentést a kutya nevelése alól. Eseteges támadás és sérülés esetén nem bújhatunk a sárgra szalag mögé, mondván: dehát az én kutyám ilyen… ezeket a problémákat továbbra is kezelni kell.

Egy ideális világban, minden ember tudná, hogy ha meglát egy kutyát, akkor csak úgy közeledik hozzá, hogy nem beszél, nem nyúl hozzá, nem vesz fel szemkontaktust. Sajnos ez a valóságban úgy néz ki, hogy az emberek magas emelt hangon elkezdenek gügyögni a kutyával, amitől a kutya természetesen rettentő érdeklődő és izgatott lesz. Ezeknek is köszönhetjük, hogy a kutya ugrál, túlságosan izgatott, bepisil amikor ismeretlenekkel találkozunk a liftben, utcán. Ráadásul a felurgáló kutyát meg is simogatják közben, ezzel megjutalmazva a kutyust az ugrálásért…

Mivel a bulldogok rettentően szociálisak és érdeklődőek, sokszor eszünkbe sem jut, hogy ne engedjük oda egy másik kutyához. Pedig jobb odafigyelni és óvatosnak lenni. Egy nem is olyan régen műtött kutyusban komoly károkat is tehet egy jól megtermett bulldog, ha ráugrál az éppen most műtött hátára. Mindig legyünk felelősségteljesek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>