Véget vetnének az embertelen kutyatenyésztésnek

Magyarországon nagyon sok visszaélés történt, történik az ebtenyésztés területén, úgymint tenyésztési adatok meghamisítása, a genetikai sérülések nem megfelelő szintet történő megelőzése, a kutyák tömegese kereskedelmi célú előállítása, amely nem kis anyagi kárt is okoz. Egy új rendelet megerősítené a társadalmi és hatósági kontrollt.

Rendeletben határozza meg a vidékfejlesztési tárca a fajtatiszta ebek tenyésztési szabályait. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet célja az egészséges és a nemzetközi előírásoknak megfelelő fajtajelleggel rendelkező törzskönyvezett ebállomány kialakítása és szinten tartása.

A kormany.hu-n szeptember elején napvilágot látott rendelettervezet magyarázó szövege a hazai ebtenyésztés területén tapasztalható jogbizonytalansággal indokolja az új szabályozás megalkotását, amelynek biztosítania kell, hogy a jogkövető kutyatenyésztők ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a tenyésztőszervezeti elismerés nélkül tevékenykedő ebtenyésztő szervezetekkel szemben. Az elmúlt időszakban a tárgyban született bírósági ítéletek, részben megerősítették az Átv. (Állatvédelmi törvény) végrehajtására irányuló szándékokat, részben pedig akadályozták azt a civil szervezetek “szuverenitásának védelmében”, ami rendkívül bonyolult helyzetet teremtett a hatósági munkában. Az új szabályozás (az Átv. módosítása – hatályos 2013. január elsejétől, és az új rendelet) ezen a helyzeten változtat a szaktárca szerint. A hatósági feladatot ugyanakkor némileg érdekes módon továbbra is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) látja el, azonban az új jogszabály szerinti szervezet felállását követően, mint tenyésztési hatóságnak csak kivételesen, visszaélések esetén, kell az ebtenyésztés folyamataiba beavatkoznia.

Tovább a cikkhez >>