Sikeres a Telenor kutyás alkalmazása

Alig másfél hónap leforgása alatt több mint ötezren töltötték le az ingyenesen elérhető Vigyél Haza mobilapplikációt a Google Play alkalmazás-áruházból.

Közel 2000 felhasználó azonnal regisztrálta saját kutyájának adatait is. Az applikáció “Elveszett kutya” funkciójában 30 alkalommal töltöttek fel utcán, gazdi nélkül kóborló kutyát, 54 ebet pedig ideiglenesen be is fogadtak jó szándékú állatbarátok. A gazdira váró ebeket bemutató adatbázishoz 16 állatvédő szervezett is csatlakozott.

Az okostelefon alkalmazás népszerűsítése mellett a Vigyél Haza Alapítvány egyik célja, hogy az országban működő mintegy 150 állatmenhely és gyepmesteri telep, valamint valamennyi állatvédő szervezet számára kiterjessze az alkalmazás elérhetőségét, megkönnyítse számukra a rendszerhez való csatlakozást. Az applikáció ugyanis új, gyors és korszerű lehetőséget biztosít az évente mintegy 40 000, állatmenhelyre és gyepmesteri telepre kerülő eb számára, hogy visszataláljanak eredeti gazdájukhoz, vagy új, szerető otthonba kerüljenek. A Telenor 10db laptoppal és 3db szélessávú Hipernet hozzáféréssel is támogatja a Vigyél Haza Alapítványt.

“Elveszett kutyák esetében az egyik legfontosabb szempont a gyorsaság. Minél előbb kerül vissza gazdájához az állat, annál nagyobb eséllyel előzhető meg, hogy fizikai vagy mentális sérülést szenvedjen. Ebben jelent nagy előrelépést ez az applikáció. Szintén fontos tényező, hogy az állatvédő szervezetek állandó hely- és forráshiánnyal küzdenek.” – mondta el Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója.

A Vigyél Haza alkalmazásról

Az androidos telefonokon elérhető alkalmazás három fő funkció köré épül. Az állattartók rögzíthetik saját kutyáik adatait, fotóját, lakhelyét. Az így létrejött adatlap gyors segítséget nyújthat, ha a kedvencük elszökik: az állat beazonosítását szolgáló adatlap a legnépszerűbb közösségi portálokon néhány kattintással megosztható. A rendszer továbbá azonnali értesítést küld valamennyi felhasználónak a kutya elvesztésének 2 km-es körzetében.

A Vigyél Haza alkalmazás másik hasznos felhasználási területe a kóborkutya-bejelentés funkció, amellyel a felhasználók egyszerűen és gyorsan bejelenthetik az utcán látott kóbor állatokat. A felületre fel lehet tölteni a gazdátlan eb fényképét, küllemére – és viselkedésére – vonatkozó adatokat, a rendszer pedig rögzíti a bejelentés GPS koordinátáit. Az információk segítséget nyújtanak az elszökött állatokat kereső tulajdonosok, valamint a rendszerhez csatlakozott menhelyek számára is.

A Vigyél Haza okostelefon alkalmazás harmadik fontos funkciója az Örökbefogadás menü, amely a leendő gazdikat segíti a választásban: a rendszerhez csatlakozott állatmenhelyek feltölthetik gazdára váró kutyák adatait és így az érdeklődők az applikáción keresztül közvetlenül hozzájuk fordulhatnak, ha valamelyik állatot örökbe fogadnák. A naponta frissülő adatbázisban testméret, nem, vagy akár földrajzi elhelyezkedés szerint is kereshetők az ebek.